Yoeston F.A.Q.

Hier vind je de meest gestelde vragen over Yoeston

Page overview vs. pagetypes

Wat is het verschil tussen page overview en page types?
De page overview is een overzicht van alle normale contentpagina's binnen de website.

Een pagetype is een pagina waar al een bepaalde template van blokken in zit. De pagetypes worden automatisch getoond in een overzichtspagina zoals een nieuwsoverzicht.

Pagina aanmaken

Als ik een nieuwe pagina aan wil maken, welke pagina kies ik dan?
Afhankelijk van wat je wil doen, kies je een soort pagina. Als je bijvoorbeeld een normale contentpagina wil aanmaken kies je voor een 'blank' page. Maar als je een nieuwsbericht wil plaatsen, dan kies je voor de pagetype nieuws.

Hoe begin ik met het vullen van een pagina?
Ook hier zit weer een verschil tussen een 'blank' pagina of een pagetype.

Bij een blank page klik je op het plusje op de pagina en wordt je eerst gevraagd om een header te kiezen, zodat elke pagina altijd een header heeft. Wanneer deze geplaatst is, en je klikt nogmaals op het plusje, dan krijg je vervolgens alle beschikbare componenten te zien.

Als je kiest voor een pagetype, bijvoorbeeld 'news', dan begin je al direct met een aantal basiselementen op de pagina. Mocht er extra content moeten komen op de pagina, kan je hier ook op het plusje klikken om alle overige componenten te kiezen.

Media

Hoe groot mogen afbeeldingen zijn in mijn website?
Je hebt eigenlijk 2 formaten nodig voor de afbeeldingen in je website. Zo heb je de fullscreen afbeeldingen, dit zie je vaak bij headers. De fullscreen afbeeldingen kunnen het best 2550px breed zijn. Alle overige afbeeldingen zijn idealiter 1000px breed.

Hoe zwaar mogen afbeeldingen zijn in mijn website?
Net zoals er 2 formaten zijn voor afbeeldingen, heb je ook 2 gewichten voor afbeeldingen. De fullscreen beelden mogen maximaal 500kb zijn. Alle overige afbeeldingen mogen maximaal 200kb zijn. Lichter mag altijd natuurlijk.

Hoe kan ik afbeeldingen verkleinen?
Er zijn genoeg online (gratis) tools waarmee je foto's kan verkleinen. Via resizeimage.net kan je afbeeldingen verkleinen tot het gewenste formaat. Eventueel kan je de afbeeldingen na het resizen nog door tinypng halen, deze tool haalt nog wat extra kb's (gewicht) van de foto af.

Een .jpg of .png?
Het grootste verschil tussen jpg en png is dat een png-bestand een transparante achtergrond kan hebben. Wel is het zo dat een jpg lichter is dan een png bestand, dus in websites gebruiken we vaker jpg dan png.

Maakt het uit wat de naam van je afbeelding is?
Zeker! Google kijkt niet alleen naar teksten op je website, maar ook naar de naam van je afbeelding. Dus noem je afbeelding geen stock_12345678.jpg maar geef hem een logische naam. Benoem je bedrijfsnaam + wat je ziet op de foto, dus bijvoorbeeld Nijgh_team-foto.jpg

Alt teksten? Wat zijn dat?
Naast de naam van de afbeelding, is ook de Alt-tekst belangrijk voor Google. Hierin beschrijf je kort wat je ziet op de foto. Dus bijvoorbeeld: Teamfoto van Nijgh.

Kan ik video’s in Yoeston uploaden?
Nee, je kan geen video’s in de media-library uploaden. Wel kan je via het mediablok in Yoeston video’s van YouTube of Vimeo inladen

Links & buttons

Waarom zie ik mijn button niet in de website?
De button is alleen maar zichtbaar in de website als er zowel tekst in de button is toegevoegd als een linkje. Als deze niet allebei zijn ingevuld, verdwijnt de button aan de voorkant van de website.

Hoe voeg ik een correcte link toe aan een button of tekst?
  • Extern: dit is de complete URL van een website, dus bijvoorbeeld https://www.google.com. Het is wel slim op 'open in new tab' aan te vinken, zodat bezoekers niet verdwijnen van je eigen website.
  • Intern: wanneer je de gebruikers door wil laten klikken binnen je eigen website gebruik je alleen de slug. De slug is het laatste deel van je URL, na de .com of .nl. Dus bijvoorbeeld van https://www.nijgh.com/team, is alleen /team de slug, die voeg je toe aan een hyperlink of button.
  • Mail: je kan ook aan een link een directe koppeling naar een mailprogramma maken. Dit doe je door mailto: voor de mail te zetten, bijvoorbeeld: mailto:info@nijgh.com (let op er zit geen spatie tussen).
  • Telefoon: net zoals een mail, kan je ook een telefoonnummer toevoegen zodat een mobiel direct kan bellen. Dit doe je door tel: toe te voegen, bijvoorbeeld tel:0104132360 (let op er zit geen spatie tussen).

SEO

Vul je SEO zo logisch mogelijk in, dus laat de SEO-instellingen matchen met de content binnen die pagina. Dat is ook het beste voor Google.

Waar kan ik mijn SEO settings aanpassen?
In het roze balkje links in de pagina, is het 3e icoontje voor de SEO-settings. Hierin kunnen een aantal SEO-settings worden verwerkt, zoals de Title, Meta description, Keywords en de OG-image.

Hoe weet ik wat er in Google te zien is straks?
In de linker kolom is een voorbeeld te zien hoe de pagina later in Google getoond wordt. De blauwe titel is de 'title' die je hebt ingevuld. De description is daar onder te zien.

Hoe gebruik ik keywords?
Gebruik voor de keywords logische termen die ook passen bij de content van de pagina. Ga dus niet zomaar termen toevoegen om daar ook op gevonden te worden, dat werkt niet.

Wat is een OG-image?
Een OG-image is een visual die getoond wordt wanneer de link van de pagina gedeeld wordt. Er is standaard altijd een OG-image ingesteld, maar mocht er een andere OG-image moeten worden gebruikt op de pagina, kan dat hier worden ingesteld.

Wat gebeurd er als in geen SEO-instellingen invul?
Wanneer de SEO-instellingen leeg worden gelaten pakt Google automatisch het eerste stukje tekst van je pagina als description en de paginatitel als titel. Alleen staat daar niet altijd in wat je zelf belangrijk vindt en ook niet wat belangrijk is voor Google. Dus het is slim om deze pagina altijd te vullen met content.

Vertalingen toevoegen

Dit is een extra functionaliteit binnen Yoeston, en zit er niet standaard in.

Een vertaling toevoegen aan een bestaande pagina
Om een pagina in een andere taal toe te voegen, klik je op de 3 puntjes achter de pagina titel (Zie onderstaande foto). Om vervolgens de vertaling toe te voegen, klik je op de vlag van de gewenste taal.

Vul de naam van de pagina in, in de gekozen taal. Vervolgens kom je dan in een bestaande gevulde pagina. Daarin hoeven in principe alleen de teksten te worden vervangen met de nieuwe taal, beeld kan optioneel worden aangepast.

Let op
Als het gaat om een vertaling van een pagina, maak je nooit een nieuwe pagina aan via 'new page', maar vertaal je altijd de bestaande versie. Dan snapt het CMS dat er een link is tussen de Nederlandse en Engelse versie.

Users

Hoe voeg ik een nieuwe persoon toe aan het CMS?
In het CMS bij het 5e icoon (poppetje) kunnen nieuwe personen aan het CMS worden toegevoegd.

Hoe bewerk ik de rol die iemand heeft? (alleen bij extra optie rollen & rechten)
Bij het toevoegen van een persoon kan worden gekozen tussen 'admin' en 'editor'. Een admin kan alles, editors hebben minder functionaliteiten in hun CMS, dit is CMS afhankelijk.

Rollen & rechten

Dit is een extra functionaliteit binnen Yoeston, en zit er niet standaard in.

Editor:
Hoe verstuur ik een publish request?
Als je een pagina bewerkt hebt, stuur je daarna een publish request naar de admin toe. Dit doe je door links in de pagina op het onderste icoon te drukken. Je kan er eventueel nog wat extra toelichting bij schrijven mocht dat nodig zijn. Dit komt dan vervolgens samen met de melding dat er een request klaar staat, in de mail van de admin binnen.

Admin:
Waar vind ik mijn publish requests terug?
Je krijgt een mail wanneer er een nieuwe request terug te vinden is in het CMS. De publish request vind je zowel bij de page overview terug als bij de pagetypes. Dit lijstje bevat dezelfde requests.

Hoe beantwoord ik een publish request?
In het roze balkje aan de linkerkant, is het onderste icoon om de publish request af of goed te keuren. Je kunt het ook nog voorzien van een toelichting, dit wordt vervolgens meegestuurd in een mail naar de editor. Dus mochten er nog dingen worden aangepast, keur je het publish request af en kan je daar nog een toelichting bij typen.
Uitleg video van Yoeston

Live! ... en nu?

Mijn nieuwe website staat live, komen er nu automatisch meer mensen naar mijn website toe?
Nee, dat niet. Het is dus slim om nu wat vaker op social media te posten en misschien ook een leuke campagne in te zetten om meer traffic naar je website te genereren.

schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

Voornaam*
Achternaam
e-mailadres*