31-05-2022

Drie manieren om je merk mooier te maken

Onderscheidende merken blijven dicht bij zichzelf. Ze vertellen een authentiek verhaal waarmee ze mensen raken en emoties aanwakkeren. Uit onderzoek blijkt dat emoties een doorslaggevende rol spelen in hoe we beslissingen maken; psycholoog Daniël Kahneman won er zelfs een nobelprijs mee. Het is waarom we voor mooie merken kiezen, en waarom we daar moeiteloos meer voor betalen. Emotie maakt waarde. Daarom hier drie manieren om je merk mooier te maken – en dus waardevoller.

1. Weet wie je bent

Dicht bij jezelf blijven begint met weten wie je bent, waar je als merk voor staat en gaat en hoe je dat communiceert op een manier die aansluit bij je doelgroep. Maar dat klinkt makkelijker dan het is. Want hoewel ze er steeds meer op gaan lijken, is een merk geen persoon. Je kunt een merk niet vragen wat het wil en waar het voor staat. Wat je nodig hebt is een soort zielenkijker: een instrument waarmee je een doorkijkje krijgt in de merkkern.

Waar begin je?

De zielenkijker van Nijgh is de BrandProfiler, een merkmodel dat allerlei perspectieven en modellen combineert met een pragmatische werkwijze. Dat maakt het meer dan een wetenschappelijk model: het is gereedschap voor merkbetekenis.
Met de BrandProfiler ga je eerst na wat je bent, vindt, zegt en doet. Als je daar met een groep mensen uit je bedrijf over na gaat denken, heb je al snel een hele waslijst. Maar niet alle antwoorden zijn even belangrijk. Om de kern te vinden, gaan we een stapje verder: wat is onderscheidend, relevant, realistisch en inspirerend? Wat overblijft is een unieke visie. Een intrinsieke motivatie die bepaalt waarom en hoe je zakendoet. Die visie aan je doelgroep communiceren is hoe je een emotionele band ­creëert. En zo verhoog je de waarde van je producten en diensten. Je visie overbrengen kan op allerlei manieren, als het maar authentiek is. Oftewel: je moet doen wat je belooft. Want als mensen erachter komen dat je beloftes niet waarmaakt, haken ze af. Hoe je dat voorkomt? Dat is eigenlijk best simpel.

2. Houd het simpel

Eenvoud in je communicatie is cruciaal voor authenticiteit. Zo houd je het bij de hoofdzaken waarvan je weet dat je ze waar kunt maken. En dat niet alleen, het helpt je ook om wendbaar te blijven. Hoe simpeler je communicatie, hoe makkelijker het wordt om in spelen op nieuwe ontwikkelingen die passen bij je merk. Hoe je dat doet? Door overzicht te creëren en vaste processen te stroomlijnen.

Waar begin je?

Overzicht creëren begint met het inventariseren van al je communicatiemiddelen en -momenten. Door te kijken naar welke kanalen je standaard gebruikt, welke boodschappen je deelt en wanneer.

Met dat overzicht kun je die ene allesbepalende vraag gaan stellen: waarom doen we dit? Neem bijvoorbeeld de drie belangrijkste uitdagingen van jouw business en hou ze tegen je communicatieoverzicht aan. Dragen de keuzes die je maakt bij aan de oplossing? Is het antwoord nee, dan kun je overwegen om bijvoorbeeld een communicatiemiddel de vervangen door een beter alternatief – of zelfs om het helemaal links te laten liggen.

Soms is het niet makkelijk om hoofd- en bijzaken te scheiden. Probeer dan eens na te gaan waar je voor zou kiezen als je 50% van je communicatiebudget moest schrappen. Zo maak je de afweging hard: wat is essentieel en wat niet. William Faulkner gaf ooit het schrijfadvies: kill your darlings. Draagt het niet bij, dan moet het weg. Zelfs als je ergens aan gehecht bent. Want zo hou je meer tijd en geld over voor wat er echt toe doet. En misschien nog wel belangrijker: zo ga je zorgvuldig om met de schaarse aandacht van je doelgroep. Want zonder publiek kun je geen verhaal vertellen.

3. Vertel een verhaal

Niets wakkert onze emoties zo aan als een goed verhaal, zéker als je concurrentie dat niet heeft. Bedenk waar je merk voor staat, hoe dat zo is gekomen en wat je gedaan wilt krijgen in de wereld. Dat hoeft absoluut geen epos te zijn. Sterker nog: een eenvoudig verhaal werkt het beste. En als een verhaal klopt, schrijven de hoofdstukken zichzelf.

Waar begin je?

Om de cirkel rond te maken: een goed verhaal begint bij jezelf. Wat wil je graag dat de wereld weet? Maak je koffie, of maak je de zachtste koffie volgens een familierecept dat je oprichter nog altijd doet denken aan thuis? Verzeker je gebouwen, of ben je de enige verzekeraar die de werkelijke waarde van religieus erfgoed ziet? Je bedrijf bestaat niet voor niets, dus een goed verhaal is er waarschijnlijk al. Je hoeft het alleen op te graven en op te schrijven.

Een overtuigend verhaal heeft sterke personages. Daarmee vormen we een emotionele band. Neem bijvoorbeeld onze klant Donatus, een verzekeraar van kerken en monumenten. Het hoofdpersonage vind je al in de naam: Donatus is de beschermheilige tegen onweer, nog uit de tijd dat blikseminslag een grote bedreiging was voor houten kerken.

Je wordt niet zomaar eigenaar van een kerk of monument. Dat doe je vanuit passie en respect voor historisch of religieus erfgoed. En dat is ook precies de reden waarom een verzekeraar zich specialiseert in die nichemarkt. Door die gedeelde missie, worden doelgroep en Donatus één. Ze delen een visie, en daarom een bestaansrecht. Met dat verhaal gaat Donatus een diepe band aan met haar doelgroep.

Nog een keer in het kort

Om je merk mooier te maken, moet je dicht bij jezelf blijven. Dat begint hiermee:

  • Weet wie je bent. Met een merkmodel als de BrandProfiler kun je scherp krijgen wat je bent, vindt, zegt en doet. Daarin zoek je naar wat onderscheidend, relevant, realistisch en inspirerend is.
  • Houd het simpel. Kies voor de middelen en boodschappen die ertoe doen. Dat scheelt tijd, geld én wint de schaarse aandacht van je doelgroep.
  • Vertel een verhaal. Ga op zoek naar wat je doet, hoe je dat doet en wat je ermee wilt bereiken. Een authentiek verhaal met sterke personages wekt emotie op. Zo ga je een diepe band aan met je doelgroep.

Met deze stappen maak je een mooi, onderscheidend en succesvol merk. Maar dat merk hoef je natuurlijk niet alleen te bouwen. Hulp nodig? Laat het ons weten.