01-03-2022

De creatieve wereld van ... sales!

Als creatief bureau bieden we oplossingen voor problemen. Om de wereld daarvan te overtuigen, hebben we een goed en eerlijk verhaal over onze producten en diensten. En we hebben iemand die dat verhaal kan vertellen. Dat is onze salesmanager, Kostein.

Meer dan verkopen

Sales is het verkopen van producten en diensten aan potentiële klanten. Dat is logisch natuurlijk, maar sales is meer dan dat. Daar gaan we iets dieper op in. Om sales zo succesvol mogelijk uit te voeren, moet Kostein onderdeel zijn van een geoliede machine. En die begint bij marketing. We zetten ons als bureau namelijk in de markt via verschillende kanalen en campagnes die zorgen voor aandacht. Hebben we die aandacht, dan kunnen we ons verhaal vertellen en met potentiële klanten in gesprek gaan.

Sales dient een doel

Voor al onze (potentiële) klanten geldt: merkstrategie, marketing, communicatie en digitale tools dienen een doel. Denk aan meer omzet, naamsbekendheid, een succesvolle productlancering, werknemers werven, betere funnels, noem maar op. En dat geldt natuurlijk net zo voor ons als bureau. Sales is cruciaal in de groeistrategie die we volgen. Wij hebben de ambitie om onze belangrijkste pijlers (branding, content en development) naar grotere hoogte te brengen. Onze eigen sales past in het bredere plaatje van waar we mee bezig zijn: er is samenhang tussen strategie, marketing en sales en goed ingerichte funnels. Net zoals we onze eigen doelen halen, realiseren we die ook voor onze klanten.

"Alles hangt af van het begrijpen wat de klant wil bereiken"

Een passende oplossing

Kostein gaat het gesprek aan met potentiële klanten om te ontdekken waar hun behoefte ligt. Die vraag moet je heel precies vangen om een passende oplossing te kunnen bieden, die aansluit bij het doel dat de klant met zijn of haar business heeft. Als bureau bieden we die oplossingen door producten als merkstrategie, een nieuwe huisstijl, website, video of een complete campagne aan te bieden. Dan is het nog de kunst om de prospect ervan te overtuigen dat onze oplossing de beste is.

Daarvoor moet je verrassend uit de hoek kunnen komen. Door misschien niet direct te gaan voor de meest voor de hand liggende oplossing, of juist producten aan elkaar te koppelen. Misschien is een website niet genoeg en is een nieuwe huisstijl nodig voor een goed resultaat. Of kan een campagne veel meer bevatten dan alleen maar social media advertising. Alles hangt af van het begrijpen wat de klant wil bereiken.

"Elke oplossing begint bij goed luisteren naar de klant"

Een en al oor

Daarom zijn communicatieskills van groot belang voor een salesmanager. En dat is niet alleen maar een goed praatje kunnen houden. Natuurlijk moet je een goed verhaal kunnen vertellen en diepgaande kennis van je producten en van de markt hebben; je doet continu onderzoek naar de branche, concurrentie en naar wat er speelt binnen je doelgroep. Maar elke oplossing begint bij goed luisteren. In de gesprekken die je voert is het belangrijk om informatie goed in je op te nemen en te letten op koopsignalen. In veel gevallen geef je de potentiële klant op die momenten nieuwe inzichten over ontwikkelingen in de markt of jouw kennis van je product of dienst. Daar begint het opbouwen van een duurzame relatie.

Klanten kiezen

Daar speelt Kostein een belangrijke rol in. Hij legt het fundament voor een relatie en moet erachter komen of een prospect echt bij ons past. Want als bureau maken we doordachte keuzes in met wie we willen samenwerken. Wij houden van langdurige klantrelaties. Met wederkerig succes en wederzijdse loyaliteit. Als wij en de klant elkaar goed leren kennen, kunnen we steeds meer voor elkaar betekenen. Zo kunnen we merken doorgronden en overzicht creëren.

Bij de klant in de cockpit

In een langdrugie relatie weet de klant steeds beter welke skills we beschikbaar hebben om een oplossing te bieden voor een probleem. Onze salesaanpak is daarop gericht. Snelle, vluchtige deals zijn niks voor ons; we willen ons duurzamer met onze klanten verbinden. Als we voor merken werken die ons in de cockpit toelaten, levert de reis die we samen maken meer waarde voor de klant. En daarmee voor onszelf.