18-08-2022

de impact van Augmented Reality

Augmented Reality (AR) is meer dan een technologie die de werkelijkheid en de digitale wereld laat samensmelten. Het is een manier om ons te laten zien hoe we techniek omarmen in de fysieke wereld om ervaringen te maken die ons helpen, verrassen, entertainen en onderwijzen. Door de verbeelding van mensen even werkelijkheid te laten worden, met de echte wereld als decor. Hoe wij en onze klanten de impact van AR gebruiken? Dat lees je in deze blog.

Ik ben Ferdi, lead developer bij Nijgh. Je kunt mij wakker maken voor alles wat met code te maken heeft. Ik ben altijd op zoek naar hoe we onze wereld met digitale middelen kunnen verrijken.

What you see is what you get

Het is nog steeds heel leuk om real life te winkelen en om naar een échte kleding- of meubelzaak te gaan. Lekker rondstruinen tussen de vele stoffen en kleurcombinaties om vervolgens de perfecte outfit of de mooiste bank te kiezen: mensen houden ervan. Maar customer journey’s zijn al lang niet meer wat ze geweest zijn. Hoewel het waardevol is om je producten in het echt uit te proberen, kopen steeds meer consumenten online. Hoe weet je dan dat wat je bestelt ook precies is wat je wil?


Daarvoor maken steeds meer e-commerce platforms slim gebruik van AR, door virtueel producten in de echte wereld te plaatsen. Sommige webshops experimenteren met een digitaal ‘pashokje’, waarin je virtueel schoenen of andere kledingstukken past. IKEA heeft de IKEA PLACE app waarmee je meubels in je eigen ruimte plaatst, zodat je ziet of die bank wel echt matcht met de stijl van je woonkamer. Maar denk ook aan het digitaal passen van zonnebrillen via de selfiecamera. Voor ons was het wachten op het moment dat ook wij als bureau aan de slag gingen met een tof AR-project.

Virtuele muurkunst

En dat hebben we gedaan. Voor onze klant Wallstars hebben we een app ontwikkeld waarmee gebruikers virtueel fotokunst thuis aan de muur bekijken, voordat ze een kunstwerk kopen. De gebruiker kan het formaat van de foto, het type frame en de kleur van het frame naar smaak instellen en in de AR omgeving bekijken. Het was de kunst om de afmetingen van de fotokunst en van het frame op de millimeter nauwkeurig weer te geven, waardoor de klant met zekerheid weet wat hij krijgt. We hebben de app zo gebouwd dat de klant zijn of haar favoriete kunst direct vanuit de AR omgeving kan bestellen.

Engagement

Niet alleen binnen e-commerce verrijken bedrijven hun customer journey’s met virtuele producten. Het grootste AR-succesverhaal is natuurlijk Pokémon Go. Na een hoogtepunt van 147 miljoen actieve gebruikers, ligt het aantal gebruikers nu nog steeds rond de 70 miljoen gebruikers die virtuele monsters proberen te vangen in de echte wereld. Een andere populaire game is Mario Kart Live: Home Circuit. Hierin maak je thuis je eigen racebaan en race je virtueel tegen Bowser, Toad en andere vrienden uit het Nintendo-universum. Niantic en Nintendo hebben laten zien hoe je met AR engagement creëert door het slim in te zetten voor sterke merken. Die daardoor alleen maar nog populairder zijn geworden.

Cameramarketing uit Oekraïne

De smartphone is hét apparaat waardoor AR aan populariteit heeft gewonnen. Die doorbraak kwam in 2015 met Snapchat. Het social media-platform kocht dat jaar Looksery, een Oekraïense startup die gespecialiseerd was in gezichtsherkenning, gezichtsmodificatie en bandwijdte-optimalisatietechnologieën voor real-time video’s. Dat klinkt heel moeilijk, maar het was het begin van Snapchat Lens en van latere social media filters. Vrijwel elk platform gebruikt ze en ze zijn niet-normaal populair. Het heeft geleid tot een revolutie in AR in combinatie met smartphonegebruik dat nu ‘cameramarketing’ wordt genoemd. Het wereldwijd opererende adviesbureau Boston Consulting Group schat dat ruim 120 miljoen Amerikanen alleen al maandelijks in contact zijn met AR-content en dat dit alleen maar groeit.

Hybrid content maakt indruk

Augmented Reality is ook een technologie om traditionele advertising te verrijken. Supermarkten geven verzamelboeken uit met stickers die je in AR tot leven brengt. Er zijn ontelbare mogelijkheden om advertenties in folders, tijdschriften en bushokjes te combineren met AR-content. Het visueel maken van digitale merkelementen in de echte wereld kan een verpletterende indruk maken. Het voordeel van dezehybrid content is dat je de gebruikers ook kan verwijzen naar bestaande digitale uitingen van je merk. Kijk maar eens naar deze voorbeelden van Pepsi en Jack Daniels.

Platforms en technieken bieden steeds meer mogelijkheden voor bedrijven om eigen realiteiten, creaties, maar ook filters op socials te ontwikkelen en verspreiden. Hoe vet is het om een filmpje te maken waarin je jezelf kan transformeren naar je favoriete karakter in een film? Of dingen in de echte wereld ziet gebeuren die je niet voor mogelijk hield. Door het ongewone en het verrassingselement heeft de inzet van AR vaak een viraal effect. Gebruikers van apps zijn zelf creatief bezig met de uitingen van je merk, maken nieuwe content, zoals screenshots en filmpjes, en verspreiden dit vervolgens onder vrienden en volgers. En dat is goud waard voor je merk!

Wat brengt de toekomst?

Wat we al weten is dat AR zich bij het arsenaal van een moderne ontwikkelaar of marketeer heeft gevoegd. Natuurlijk kan niemand de toekomst voorspellen, maar één ding is zeker: techniek verandert altijd. Bij Nijgh volgen we de laatste trends in AR en bekijken we altijd wanneer er mogelijkheden voor onze klanten voordoen. Wil je hiervan op de hoogte zijn? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Ben je geïnspireerd geraakt door deze blog, heb je een tof AR idee voor jouw merk of zit je met een communicatievraagstuk op digitaal gebied? Laat het weten en we praten graag verder!